זכויות יוצרים

זכויות יוצרים

כולנו שמענו בשלב כזה או אחר את צמד המילים "זכויות יוצרים", במאמר זה בה לתת לכן מידע על חוק זכויות יוצרים, נבין מהי יצירה ואיזו הגנה חוק זכויות יוצרים בעצם מעניק לכל אחת ואחת מאיתנו על היצירות שלה.

אנו חיים בעידן בו הכל גלוי ופרוס לפנינו ובלחיצת כפתור למעשה ניתן להעתיק כמעט כל דבר ואף מבלי שיהיה ניתן לדעת כי מדובר בהעתקה, ולכן, קיימת הנחה רווחת לפיה מה שפורסם באינטרנט (פייסבוק, אתר אינטרנט, אינסטגרם וכו') למעשה פתוח להעתקה על ידי כל אחד וזה מותר.

אז כמובן שמדובר בהנחה שגויה וחשוב להדגיש זאת. עצם העלאה ו/או פרסום של מידע מסוים לאינטרנט (תמונה, מאמר, סרטון וכו') לא הופכת אותו לנחלת הכלל וחוק זכויות יוצרים למעשה מגן על היצירה שלי מפני העתקה ומאפשר לי, כבעלים של היצירה, לדרוש את תיקון המצב על ידי הסרה של הפרסום המועתק וכן מאפשר לי לדרוש פיצוי כספי.

הגנה בחוק זכויות יוצרים

החוק מקנה הגנה על "יצירה" באופן אוטומטי מרגע יצירתה וזאת להבדיל מהגנות אחרות בקניין רוחני אשר דורשות פעולה אקטיבית (רישום) מצד היוצר כדי לחסות תחת החוק לדוגמה חוק סימני מסחר, פטנטים וכו'.

390256-PCBJXY-291

החוק למעשה מגן על דרך הביטוי של הרעיון ולא על הרעיון המופשט ועל כן, יצירה יכולה להיות כמעט כל דבר: מאמר, פסל, צילום, תוכנת מחשב וכו', וכדי שהחוק יגן על היצירה שלי למעשה היצירה נדרשת להיות "מקורית", ולכן, יצירה שהתבססה על יצירה של אחר לא תעמוד במבחן המקוריות.

דרישה נוספת הקיימת בחוק היא כי מדובר על יצירה "מקובעת" ולכן, אם רק חשבתי על רעיון ליצירה והיא לא באה לכדי ביטוי בכתב או בדרך אחרת כלשהי לא תהא לה ההגנה הקבועה בחוק.

הפרה של חוק זכויות יוצרים

למעשה, הפרה של זכות יוצרים היא שימוש ביצירה מבלי לקבל את הסכמתו של בעל הזכות לכך. יש לציין כי הפרה יכולה להיות גם על שימוש בחלק מהיצירה ולא רק על היצירה בשלמותה.
במקרה של הפרה, החוק קובע פיצוי של עד 100,000 ₪ בגין כל הפרה וללא הוכחת נזק!! בתי המשפט לא נוהגים לפסוק את מלוא הסכום וכל מקרה נבדק לגופו בשים לב לחומרת ההפרה. כמובן שנוסף על הזכות לפיצוי כספי ניתן לדרוש את הסרה של היצירה המפרה ו/או הפסקת השימוש בה.
יש לציין כי החוק מונה רשימה של שימושים אשר יחשבו כ"שימוש הוגן" אשר אינו מהווה הפרה של זכויות יוצרים לדוגמה שימוש לצורך לימוד עצמי או שימוש לצורכי מחקר

בעל הזכויות ביצירה

נקודת המוצא בחוק זכויות יוצרים היא כי הבעלים של היצירה הוא היוצר, גם ביצירה שנוצרה לפי הזמנה ועל כן, חשוב להגדיר מי הבעלים של היצירה כאשר אתם מזמינים שירות או מוצר אשר החוק חל עליו, לדוגמה, צילום של הפקת אופנה, זכויות היוצרים על פי החוק הן של הצלמת, אלא אם הצדדים יגדירו בהסכם כי הזכויות הן של המזמין.
לעניין זה נקבעו מספר חריגים בחוק:
יצירה שנוצרה בידי עובד - יצירה שנוצרה על ידי עובד לצרכי עבודתו, זכות היוצרים היא של המעסיק.
יצירה מוזמנת – יצירה מוזמנת שהיא דיוקן או צילום של אירוע משפחתי או אירוע פרטי אחר, הבעלים של היצירה הוא המזמין.
בעלות המדינה – המדינה היא הבעלים של היצירה שנוצרה או שהוזמנה על ידה או על ידי עובד מדינה.

ולמה בעצם חשוב לדעת מי הבעלים של היצירה?
הבעלות ביצירה בעצם מקנה לנו את הזכות לעשות שימוש ביצירה, להפיץ את היצירה, לפרסם אותה ולהעניק לאחרים, במידה ונרצה, לעשות ביצירה או בחלק ממנה, שימוש.
כמובן, שרק לבעל זכויות היוצרים ביצירה קיימת הזכות לתבוע במקרה של הפרה, ועל כן, אם אני לא הבעלים של היצירה ויש לי רק את זכות השימוש בה, לא תהייה לי אפשרות לתבוע במקרה שאחר העתיק את היצירה והפר את הזכויות בה.

לסיום, מומלץ שלא להעתיק תוכן, תמונות, סרטונים או כל דבר אחר אשר יכול להיחשב כיצירה, מבלי לקבל הסכמה של בעל הזכות ביצירה, ויש לציין כי מתן קרדיט לא פוטר אתכן מהפרת הזכות.

במידה והפרו את זכות היוצרים שלכם מומלץ לתעד את ההפרה בטרם פניה לגורם המפר!

עו"ד עינב זוסים 052-6802362
עוסקת בדיני עבודה, זכויות יוצרים ולשון הרע
www.Ezlaw.co.il